27.02.2022

Mämmi – paastoamalla kohti pääsiäistä

Majatalossani vaikuttaa kovasti ortodoksien tavat, nimenomaan ruokatottumuksiin, vaikka itse en ole ortodoksi. Pääsiäinen on heidän kirkkokalenterissa suurin juhla, johon virittäydytään tuhkakeskiviikkona alkavalla 40 päivän paastolla. Paasto on pidättäytymistä erilaisista nautinnoista ja hiljentymistä omassa itsessä. Ruoassa paasto näkyy kieltäytymällä kaikesta eläinperäisistä raaka-aineista. Tosin täällä pohjoisessa ortodoksisessa kirkossa on suotu nauttia kalaa, joka on antanut hyvän ravinnollisen lisän paastoajan ruokavalioon.

 

Jaana on ortodoksi ja tässäpä olemme vakavasti harkinneet olisiko meistä kahdesta 40 päivän paastoon. Loppuisi se läskin syönti uunilaatikon laidalta tai uunirahkan nauttiminen mansikkahilon kanssa. Ja tietysti kaikki muu elämän osa alueen nautinnot; saunakalja, kaiken näköinen iloittelu, turhan päiväinen rupattelu ystävien ja kylän miesten kanssa. Tässä pari päivää asiaa harkittuamme, päätimme viettää paaston ajan siten, että lisäämme ruokavalioomme mämmin; täydellinen paastoruoka.

 

Mämmi tehdään meillä omista luomuruisjauhoista, lähdevedestä, Laihian Myllyn mämmimaltaista, siirapista ja pomeranssista. Puoli päivää menee imellyttäessä, kolme tuntia uunissa hauduttaessa, kymmenen sekuntia syödessä yhtä jälkiruokakupillasta. Toinen hyvin perinteinen paaston ajan ruoka on meille ollut siemenvoi, joka korvaa voin ja juuston ruisleivän päällä. Siemenvoi tehdään pellavan- ja auringonkukansiemenistä, kuivatusta lehtikaalista, vuohenputkesta tai persiljasta. Tänä päivänä tietysti saat kaikkia näitä myös tuoreena kaupan hyllyiltä, mutta me käytämme näihin viime kesänä kasvaneita, aromikkaita oman puutarhan antimia. Siemenet, kuivatut lehtivihreät, valkosipuli, suola ja kylmäpuristtettu luomurypsiöljy (tähän käy vain Myssyfarmin luomurypsiöljy) sekoitetaan blenderissä ja annetaan tekeytyä muutama tunti, että kuivatut lehtivihreät pehmenee ja maut tasoittuvat. Kesällä tästä siemenvoista tehdään versio niin, että kuivattujen yrttien tilalla käytämme vuohenputken, horsman, pihatähtimön (vesiheinän) tai ryöpättyjen nokkosten tai jauhosavikan lehtiä. Kolmas tärkeä paaston ajan raaka-aine on kaali, sen voi syödä hapankaalina tai kirpeänä kaalisalaattina. Paaston ajan voi siis keskittyä pelkästään siihen, mitä ja miten syö.

 

Pääsin hiihtämään vieraitteni kanssa Tiilikkajärven kansallispuistoon ja se hiljaisuus iski minuun lujaa. Siinä hiljaa hiihdellessä, lumihiutaleiden tipppuessa poskipäille ja nenän päähän, sai minut ajattelemaan sinisiä ajatuksia. Olin siellä kansallispuiston sylissä ikään kuin Veikko Huovisen luoma hahmo Konsta Pylkkänen kuunaan, kun hän mietti asioita ja maailman menoa Kainuun vaaroja katsellessa. Mietin, että onko tämä juuri sellaista hiljentymistä ja itseensä menemistä, mitä paaston aikana olisi hyvä tehdä? Tästä omasta kokemuksesta innostuneena vouhkasin heti meille Äksyjen Ämmien verkkokauppaan Kirsin kanssa tuotteen, jossa hiihdetään, syödään hyvää ruokaa, saunotaan ja nukutaan hyvin. Talviaamun voi aloittaa villasukkalenkillä Paalajanvaaran poluilla ja herätä auringon kanssa kilpaa maaliskuiseen päivään. Paastoamisen voi siis aloittaa ruoan kautta, mutta voisiko se ollakin luopumista Netflixin sarjoista, naistenlehdistä tai somen seuraamisesta? Tai omin ehdoin, mistä sinä luovut paaston ajaksi?

 

Blogiani varten haastattelin Isä Simoa, joka aloitti pappina Nurmeksen Ortodoksisessa seurakunnassa vajaa viikko sitten. Tervetuloa Nurmekseen! Halusin kuulla myös ystäväni Ritvan kokemuksia omasta paaston ajastaan. Kiitos teille, kun jaoitte ajatuksia ja kokemuksianne paaston ajasta kanssani!