22.11.2021

Yrittäjän enkelit

Markku

 

Sain sähköpostia Markulta. Hän aukaisi hiihtoladut vieraille viime talven sesongin ajan. Laittoi nuotiotulet valmiiksi hiihtäjiä varten. Kertoili aamupalalla vieraille ladusta ja vähän elämästäkin. Toimi saunamajurina kansainvälisille vieraille. Sovittiin tuntitaksa ja Markku laittoi minulle tehdyt työtunnit. Varauduin maksamaan hänen työstään ja ilolla sen maksan, koska tiedän että en olisi saanut asiakkailleni sellaista muistijälkiä loihdittua ilman Markun työpanosta. Noh, Markku oli vähentänyt tunneista aurinkopäivät, muutamat majatalossa nautitut aamiaiset ja Äitienpäivänä syödyt lounaat ja viinit Puukarissa. Minulle ei jäänyt Markulle montaa sataa euroa enää maksettavaa siitä suuresta työstä minkä hän teki meidän hiihtovieraita varten. Markun toiminta innoitti kertomaan miten paljon minulla on enkeleitä ympärilläni, jotta pysyn kasassa, toimintakykyisenä ja innovatiivisena yrittäjänä tässä ajassa ja maailmassa.

 

Ansa, Jysky, Miina

 

Lapsi-enkelini pitävät minun jalat maassa, tässä hetkessä ja antavat ilon ja naurun joka päivään. Se rakkauden määrä mikä meidän välillämme on, on ääretön. En ole ehkä kaikkein läsnäolevin äiti joka hetki, en leiki legoilla tai vie Hoploppiin joka viikonloppu. Mutta me syömme joka arkipäivä yhdessä, saunomme monta kertaa viikossa yhdessä ja juostaan lumihankeen sieltä saunassa, yhdessä. Ja meillä on myös kaveri nimeltä Viki. Meidän border collie Viki on liikuttajani, psykologini ja läheisyyskaveri, silloin kun lapset eivät ole kotona.

 

Anita-enkeli

 

Tämä ar(k)kienkeli Anita lehahtaa paikalle pyytämättäkin, mutta taitaa kierrätyksen, kompostien tyhjennyksen, mankeloinnin ja ruisleivänteon vaikka silimät kiinni. Kasvattaa perunat, kaitsee mummotettavia ja yrittää toki vielä minuakin kasvattaa.

 

 

Heikki-enkeli

 

Hoitaa hakekattilaan hakkeen, että majatalossa pysyy lämmin ja lähdevesi kulkee putkissa. Huolehtii että lumituiskussakin Puukarin mäelle autolla pääsee. Lämmittää savusaunan leppoisat löylyt ja avaa avannon kylpijöitä varten. Jututtaa vieraita kunnes keitto kerkiävi.

 

Kirjanpitäjä Paula-enkeli

 

Hän miettii minun tulevaisuuttani siinä missä minäkin. Miettii uusia asiakkuuksien löytymistä, uusi tuoteaihioita. Tekee kaikkensa, että minun tase olisi plussalla, jotta voin hakea investointirahoitusta. Ja kyselee unohtuneiden kuittien perään, joka kuukausi!

 

 

Kaikentekijä Jaana-enkeli

 

Jaana loihtii keittiössämme ne maut, joiden vuoksi vieraat matkustaa kaukaakin niitä maistelemaan ja kokemaan. Jaana vaihtaa verhot, järjestelee hyllyt, hoitaa lapset ja Vikin.

 

Enkeli-vieraat

 

Vieraat tuovat minulle elannon ja ilon tehdä tätä työtä. Vieraat, jotka antavat minulle tunteen siitä, että teen asioita oikein ja teen merkityksellistä työtä.

 

Enkelit, joita en nimeltä tässä edes mainitse; perhe, ystävät, kollegat ympärillä tekevät minulle sellaisen turvaverkon, johon voin tarvittaessa heittäytyä ja voin luottaa siihen, että se verkko ottaa kiinni minut ja vielä nostaa ylös.

 

Olen joutunut testaamaan tämän verkon kestävyyden puolitoista vuotta sitten, kun tuli avioero ja elämä kertaheitolla meni uusiksi. Kesäsesonki oli tulossa, pää ja kropan piti olla täydessä toimintavalmiudessa. En vain voinut kaatua ja jäädä paikalleni, musertua kovan surun alle, en lasten enkä asiakkaiden takia. Ilman tätä enkeliverkostoani, en olisi selviytynyt siitä kesästä ja syksystä yksin.

 

Me yrittäjät uskottelemme itsellemme, että on pärjättävä ja puurrettava vaikka läpi harmaan kiven. Yksin. Ei muuten pidä! Pyydä apua, pyydä aikaa toipua, pyydä läheisyyttä, syliä ja halausta. Ota vastaan myös ihmisten pyyteetön apu, tulee aika jolloin voit tehdä jotakin vastavuoroisesti heille, jotka sinua nyt auttoivat. Ole itsellesi armollinen ja mieti millaista elämää haluat elää ja toteuta unelmat ja haaveesi. Se mitä meistä näkyy ulospäin yrityksiemme kautta, on murto-osa sitä mitä me joudumme tekemään taustalla, että yritys pyörii ja asiakkaat ovat onnellisia.

 

Kiitos siis kaikki enkelit ympärilläni.

“Meillä on paljon enemmän syitä olla kiitollisia, kuin mitä ymmärrämmekään.”

— ANTERO VARTIA