”Moi Samu*! Oon ajatellut, että osallistuisin siihen johtajaretriittiin tammikuussa. Niin, kun ei pääse Berliiniinkään, niin pääsisi edes Ilorantaan.” Samu: ” Mehän voidaan pitää meillä sellainen Varjo IGW.”
Tästä se idea sitten lähti. Ensin ajatus oli, että pidämme Ilorannassa Hauholla 40 hengen voimin paikanpäältä seminaarin, joka striimataan kaikkien aiheesta kiinnostuneiden koneiden ääreen. Huomasimme kuitenkin heti suunnittelun alussa jo syksyllä, että rajoitukset tulevat olemaan voimassa vielä tammikuussakin. Muotoutui malli, jossa kuvaa ja ääntä tulee neljästä eri maaseudun matkailuyrityksistä. Tämä hybridimallinen tapahtuma on myös hyvä testaus meille yrittäjille, mitä tällaisen tapahtuman tuottaminen jatkossa vaatii.
Joulukuussa oli Teams-kokous kaikkien sponsoreiden ja asiantuntijoiden kanssa, joita kutsuimme kokoon saadaksemme hybriditapahtuman ohjelman kasaan. Ilo ja ikävä läikähti sydänalassa, kun näin videokuvaa kaikista hienoista ihmisistä, joita olen tavannut nimenomaan kerran vuodessa Grüne Wochen messuilla, Berliinissä.
Miksi juuri Grüne Woche? Se on vain yksi messu kaikkien messujen joukossa. Ne ovat kuluttajamessut, joissa käy 400.000 vierailijaa. Grüne Woche on myös tärkeä ruoka-alan ammattilaisten kohtaamispaikka. Messuilla on lisäksi 4.000 median edustajaa ja tapahtumasta ovat muodostunut myös tärkeä Euroopan maatalousministerien ja virkamiesten kohtaamispaikka.
Olen päässyt osallistumaan 5 kertaa, joka kerran jälkeen olen saanut uusia tuttavia ja ystäviä ja paljon uutta tietoa ja uskoa omaan työhön. Olen myös todella vakuuttunut siitä, että Suomella on kaikki mahdollisuudet olla Euroopan puhtain, turvallisin ja mystisin ruoka-, juoma- ja matkailumaa. Puhe Suomen vahvuuksista ja haasteista viennin suhteen on rakentavaa ja uskoa luovaa.
Mitä me Majatalosta Majataloon-brändinä olemme tehneet sitten messuilla? Meillä on ollut mukana aina pari tuhatta kappaletta ohrapuurotäytteisiä karjalanpiirakoita. Olemme saaneet messuvieraat vakuuttuneiksi siitä, että karjalanpiirakan täyte ei voi olla Suomen ulkopuolella tuotettua riisiä.
Muistoja näiden vuosien saatossa on kertynyt paljon Berliinistä. 2001 Suomen osastolta muistan Tulikiven hienon uunin ja haukimakkarat, joita maistatettiin Feresit päällä messuvieraille. Vuonna 2016 Suomen osasto oli 16 m², meitä tiskin takana oli kourallinen näytteilleasettajia. Vuonna 2017 osaston pinta-ala kasvoi Suomen 100-juhlavuoden kunniaksi. 2018 en valitettavasti päässyt osallistumaan. Vuonna 2019 Suomi oli messujen pääsponsorimaa, meitä suomalaisia ruuan-, matkailun- ja elintarvikeyrittäjiä oli koko hallillinen. Tuona vuonna monet yrittäjät saivat jalkansa saksalaisten kauppojen ovien väliin ja vientiponnistukset tuottivat tulosta. Viime vuonna 2020 meillä oli taas hyvällä tunteella ja ilmeellä tehty osasto Suomen elintarvike- ja ruokamatkailuhelmiä. Viime vuonna koin, miten tärkeää on olla joka vuosi näkyvästi messuilla esillä, ettei Suomi kuva ja luodut kontaktit unohdu.
Tehdään Tulevaisuus Yhdessä hybriditapahtuma toivottavasti luo samaa puhetta ja uskoa meidän tekemiseen Suomen hyväksi, niin matkailun kuin elintarvikeviennistä Eurooppaan. Jokainen yrittäjä, järjestö, ministeriöt, viranhaltijat ja hankkeet tekevät samaa työtä sen eteen, että hiomme yhdessä tätä timanttia nimeltä Suomi.
Tässä epävarmuuden ja ison huolen yrityksen selviytymisestä koronan kurittamassa liike-elämässä ei tule jäädä yksin. Tällä hybriditapahtumalla haluamme antaa jokaiselle virtaa omaan työhön, madaltaa kynnystä pyytää apua verkostolta ja olla vertaistukena tässä tilanteessa, joka koskettaa meitä kaikkia.
Tämä hybriditapahtuman luonti olkoon yksi näyte siitä, mitä verkostolla saa aikaan. Kiitos kaunis Anne Lomalaidun Ry:stä jo nyt kaikesta panoksestasi. Tehdään vuodesta 2021 esimerkki siitä, että yhdessä toimiminen kantaa ja antaa voimia arkeen!
Voit ilmoittautua hybriditapahtumaan tästä.
Hybriditapahtuman esittelysivun linkki.
*Samu Lescelius – Ilorannan isäntä. www.iloranta.fi