16.11.2022

Mesenaatti – yhdessä onnistumme

Luin juuri sähköpostin, jonka lähetin syyskuussa Pohjois-Karjalan Osuuspankin toimitusjohtajalle. Olinpa kirjoittanut napakan ja hienon tekstin! Sähköpostissa kerroin yrityksestäni ja seuraavien vuosien kasvuaskeleistani. Kirjeeni koski pankilta saamaa luottotarjousta; 2 vuotta maksuaikaa, panttina puukauppasopimus hakkuista ja korkoakin oli. En voinut käsittää millä ehdoilla rahaa olisi lainattu. Periaatteessa minulla olisi pitänyt olla jo rahat valmiina luotonmaksuun, kun pyysin lainaa. Pankin vaatimus metsän hakkuusta on verrattavissa sama, kuin jos pankki vaatisi lainan vakuudeksi teollisuusyritystä purkamaan hallin tuotantolaitteiden ympäriltä. En siis suostunut pankin ehtoihin. Olin päättänyt tehdä keittiöremontin joka tapauksessa, koska olin jo harkinnut sitä niin monta vuotta. On aika, jolloin on tehtävä asioita ja päätöksiä, muuten emme koskaan menisi eteenpäin. Aina löytyy myös helposti sana ei, ei kannata, ei vielä, et ole valmis, ei tänään. Minun intuitioni sanoi, että nyt oli oikea aika. Pystymme uusimaan keittiön niin että rakentajien ja koneiden toimittajien aikataulut käyvät yhteen ja majatalossakin on nyt hiljainen aika. Tämä keittiön uusiminen on todella tärkeä askel meidän kasvusuunnitelmassa. 

Joukkorahoitus tuli vaihtoehtona rahoitusmalliksi, kun puhuin ystäväni kanssa tilanteestani. Hän sanoi, että nyt kokeile sitä! Ja minä sanoin, en kokeile, en nyt pysty. Meni viikko, sitten kerroin samaiselle ystävälle, että nyt kokeilen. Kasasin asiantuntijapoolin ja kävimme joukkorahoitus asiaa läpi. Vaikka olen ollut peloissani, väsynyt, epävarma, jopa toivoton tänä syksynä, ajattelin, että tämä mahdollisuus on vielä käyttämättä. Eli paljon kiitoksia poolin jäsenille; Anni, Anna, Anneli ja Hannele (huom. naisten nimissä on jokin logiikka), te potkitte minut tekemään TAAS asioita, joita en olisi uskonut tekeväni. En voi korostaa verkostojen tärkeyttä, ystävystymistä erilaisten ihmisten kanssa ja uusien yhteyksien luomista. Aina löytyy ne ihmiset ympärille, jotka osaavat lukea minua niin, että sanoittavat asiat oikein ja ymmärrettäväksi minulle.

Joukkorahoituskampanjointi on kyllä kovvoo hommoo. Varsinkin tällaiselle yrittäjälle, joka ei oikein osaa myydä palveluaan. Terveisiä kovasti Kert Kennerille, jolta ilmestyi juuri uusi kirja B2B myymisestä. Olen arka ja jopa haluton myymään. Jotain tartteis kuitenkin tehdä. Otan tämän kampanjoinnin myös hyvänä markkinointi ja myyntioppina. Ilman markkinointijohtajaa Hanneletta en olisi pystynyt tätä tekemään. Tämä kampanjointi on siis jo tähän mennessä opettanut minulle paljon markkinoinnista,  tuotekehityksestä ja talouden hallinnasta.

Tällaista yritystä ei voi johtaa ja tehdä päätöksiä, ilman että siinä on paljon tunnelatausta mukana. Kyse on elämänvalinnasta ja -tavasta. Tunnetaitojaan pitää osata käyttää. On tärkeää reflektoida joka ikinen päivä omia tunteitaan ja osaamistaan- ja ennen kaikkea tämä on lifestyle, jota pitää tuoda esille kaikessa tekemisessään.

 

Mesenoinnissa on kyse uudenlaisesta tavasta tehdä liiketoimintaa. Se mahdollistaa vieraiden pääsyn osaksi majatalon tarinaa. Yhdessä tekeminen ja onnistuminen on tämän ajan henkeä.  Maailma muuttuu, hitaasti, mutta varmasti.  Minä uskon tällaiseen arvopohjaiseen yrittämiseen, yhdessä tekemiseen, maailman parantamiseen ja hyvän luomiseen toiminnan ympärille.  Minun tavoitteeni on luoda hyvä ja kestävä yritys, joka tarjoaa hyvän työpaikan monelle paikalliselle ihmiselle, tarjoaa minulle hyvän elannon ja mahdollisuuden maailman parantamiseen, tarjoaa vierailleunohtumattoman muistijäljen, kestävästi ja luonnon kanssa yhtä eläen.