09.01.2021

Neljättä kertaa Vihreillä Viikoilla

Mitäpä se hyvejää.

 

Tuo lause joskus pulpahtaa näillä raukoilla rajoilla ihmisten suusta.  Ollappa ylpeä omasta ainutlaatuisesta, hieman mystisestä, puhtaasta Suomen maasta. Turha nöyryys ja alemmuuden tunne kannattaa nyt viimeistään laittaa romukoppaan ja olla aidosti ylpeä meidän maan ruuasta ja elintarvikkeista.

Kun vuonna 2001 (18 vuotta sitten, apua!) olin mukana Grüne Wochella ensimmäistä kertaa, huomioin kuinka muiden maiden esittelijät olivat todella ylpeitä oman maansa ruuasta. Silloin minun hälytyskelloni soivat, koska Suomen osastolla olimme turhaan vaatimattomia. Verrattuna muiden maiden ruokaan, me suomalaiset olemme ruuan puhtaudessa, jäljittävyydessä ja kestävyydessä maailman parhaita. Myös eläinten hyvinvointi on paremmalla tasolla kuin muissa maissa keskimäärin. Tsekkaa tämä Luke tekemä selvitys asiasta, laitan linkin blogin perään. Selvitys on hienoa luettavaa, on helppoa olla ylpeä meidän maataloudesta ja elintarvikeosaamisesta. On siis aika meidän suomalaisten tuoda se myös esille ja mennä maailmalle rinta rottingilla kertomaan ja näyttämään meidän aarteitamme.

 

Lähtö ensi viikolla Grüne Wocheen on minulle kunniateko suomalaiselle ruokakulttuurille. Vaikka menen sinne totta kai myös tekemään uusia kauppoja ja luomaan uusia verkostoja, lähden sinne nimenomaan Suomen lähettiläänä kertomaan ja näyttämään meidän hyvästä ruokamatkailusta ja puhtaasta, jäljitettävästä ja kestävästä ruokatuotannosta.

Joulupukki (tietenkin) on yksi tärkeimpiä vetonauloja Suomen osastolla. Kuva vuodelta 2016.

Matkailu ja ruoka kulkevat käsi kädessä. Siksi Grüne Woche ei ole ainoastaan ruuan ja maatalouden näyttämö, vaan myös matkailun ja elämysten esittelyä varten. Olemme Majatalosta Majataloon-retkinä markkinoineet paikkojamme jo yli kymmenen vuoden ajan kestävänä matkailuna. Saksan markkinat ovat erittäin otollinen markkina meidän tuotteillemme.

 

Viikko Berliinissä on minulle yrittäjänä myös todella hyvä paussi omasta arjesta. Odotan innolla ystävien tapaamista, hyvää ruokaa, keskusteluja ja uusia tuttavuuksia. Vaikka se on kliseistä, lähtemällä kauas, näkee paremmin lähelle. Luulen, että viikko Berliinissä tuo omaan työhän lisää ideoita, uskoa ja motivaatiota puskea omaa yrittäjyyttä sinne suuntaan minne haluaa sen menevän.

 

Olen aidosti kiitollinen Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitolle MTK:lle, joka otti vetovastuun ja pääsponsoroinnin Suomen suurelle satsaukselle olla pääsponsorimaa Grüne Wochella. Hienoa! Me näytämme yhdessä maailmalle!

*Kaenuulainen sananlasku

 

Linkki Luken selvitykseen: https://www.luke.fi/ruokafakta