06.01.2022

Maapirkolle sulhanen

iltana 5.1.2020 sain meidän Majatalosta Majataloon emäntien whatsupp ryhmässä uskomattoman linkin Guardianin artikkelista ”Where to go on holiday in 2020 alternative hotlist ethical destinations”, jossa viitattiin myös minun family-run guesthouseen. Minun perheyritys pyörii sen varassa tällä hetkellä, että isäni tekee talonmiehen työt niin Majatalossa kuin minun kotona. Äitini huoltaa komposteja, pesee pyykkiä ja siivoaa ja auttaa asiakkaiden palvelemisessa. Entä sitten, kun vanhempani ei jaksa enää. Onko minulla muuta vaihtoehtoa kuin löytää mies, joka tekee talonmiehen työt? Onko minulla elämisen mahdollisuuksia elää ja yrittää täällä rajaseudulla, keskellä ei mitään ilman kumppania?

 

Itsepäisenä, itseellisenä ja oman arvon tuntevanan ihmisenä on aika korkea kynnys myöntää, että yksin on todella haasteellista tehdä kaikki se työ mikä liittyy maalla elämiseen. Yritykseni on nyt liian pieni, että pystyisin kaiken tuon työn ulkopuolistamaan, ja onko edes täällä mahdollista teettääkkään kaikkia niitä töitä, mikä liittyy rakennusten ja ympäristön kunnossapitoon. Jos olisin järkevä ihminen, laittaisin heti ilmoituksen MTV:n Maajussille Morsian sarjaan ja hakisin työteliään miehen sitä kautta. No, en ole järkevä. Uskon romanttiseen rakkauteen, kahden ihmisen väliseen ihmeelliseen kemiaan ja luottamukseen.

 

Jotta voimme aidosti tarjota kaikille tasa-arvoisesti mahdollisuuden tehdä töitä ja elää maaseudulla, meidän tulisi miettiä miten myös yksin asuvat voisivat nauttia maalla asumisen hienoudesta.

 

Paikallisen kehittämisyhtiön yritysneuvoja neuvo minulle etsimään rikkaan miehen itselleni, kun teimme liiketoimintasuunnitelmaa tuleville vuosille. Se oli häneltä läppä, mutta tuollaiset läpät ei oikein enää jaksa naurattaa minua. Eikö minulla ole muuta mahdollisuutta tehdä elämääni täydeksi täällä Puukarissa?

 

Minulla on itse asiassa suunnitteilla Majatalon laajennus. Kun bisnes kasvaa, pystyn eri tavalla palkkaamaan myös lisää henkilökuntaa töihin, jolloin ratkaisisin sen ongelman, ettei enää tarvitsisi teetättää isälläni ja äidilläni niin paljon töitä. Tällä hetkellä yksi iso este kasvuun on matkailulle tärkeiden reittien puuttuminen ja niiden ylläpidon laiminlyönti. Täällä Itä-Suomessa vieläkin uskomme vahvisti puun, kiven ja metallin voimaan. Emme näe vielä matkailua uskottavana teollisuuden alana, niin että kunnanisät ja -äidit olisivat valmiita myös panostamaan rakentamalla matkailuinfraa. Monet kunnat ja kaupungit haikailevat isojen (ulkomaalaisten) yritysten ja työnantajien perään, samalla kun täällä on olemassa suuri joukko pieniä omasta alueesta ja kulttuurista ammentavia palvelualan yrittäjiä.

 

Niin, minulla on siis tämän vuoden teemana joko kasvattaa liiketoimintaa kaksinkertaiseksi tai löytää mies.